Hola! Sóc en BAGOT, un pobre gotim de raïm, de la varietat xarel.lo, tot i que podria haver estat de qualsevol altra varietat. He hagut de triar entre, acabar transformat i dissolt en un saborós vi o cava del Penedès o explicar-vos el procés pel que qualsevol dels meus companys ha de passar fins arribar a l'interior d'una ampolla.

La vida d'un cep és molt llarga i passa per diferents etapes. Quan creix i comença el bon temps li surten els pàmpols i després neix el raïm. En el moment que el raïm madura, arriba la verema, un procés que va d'agost a octubre. A vegades el creixement no és tant senzill ja que la meteorologia pot facilitar el procés d'algunes malalties com el míldiu.

Un procés que sempre s'havia fet manualment, però actualment es comenįa a fer mecànicament. El raïm es transporta en cistells o caixes per evitar que es malmeti. El raïm pot servir per menjar, per fer bon vi o cava. Per això, del raïm es separa la rapa, la pell i les llavors i es premsa per extreure'n el most.

Seguidament passa al cup on resta un temps perquè fermenti amb l'ajut dels llevats i es transformi en vi, reposant en bótes al celler on té lloc la criança per la qual el vi adquireix el bouquet que el caracteritzarà com un vi de qualitat, o bé utilitzar-lo per obtenir un cava, mitjançant una segona fermentació del vi dins de l'ampolla, que després de transcorregut un cert temps en repòs passarà als als pupitres per a separar les mares abans de posar les etiquetes.

Esculli l'opció:

*Informació general de les págines

Imatges Vocabulari Bibliografia

Fitxa: Tècnica Fitxa: Pedagògica

- 4art. Premi webs de Ciència 1997:
Fundació Catalana per a la Recerca.

Per veure les pàgines com un llibre vagi al final de la pàgina. Gràcies

Comentaris per Internet: boada@pie.xtec.es. Per Rādio-telemātica: ea3aab@ea3bki.eab.esp.eu Autor i Disseny: ©Joan Boada Capellades Suport Tècnic: Jordi Orgué i Joan Homar del PIE Programadors: Alumnes 3er i 4rt. ESO, IES «Milà i Fontanals» de Vilafranca del Penedès (BCN) Dibuixos: Alumnes 3er i 4art. d'ESO, IES «Milà i Fontanals» de Vilafranca del Penedès (Barcelona) Imatges: ©Josep MĒ Paretas, Alumnes IES «Milà i Fontanals» de Vilafranca del Penedès (Barcelona), ©Joan Boada Text: Alumnes 3er i 4rt d'ESO, IES «Milà i Fontanals» de Vilafranca del Penedès (BCN) Música: Catalo-occitana (S. XIII) i Popular catalana.

El nostre agraïment a:

- GAB Sistemàtica Analítica.
- Sindicat Agrícola de Moja (Alt Penedès).
- Bodegas Torres.
- A tots els particulars que ens han ajudat, que han estat molts.
- A totes les empreses que voluntàriament ens haurien ajudat.
- A totes les cibernautes i com no, els cibernautes, per la seva paciència.

Última actualització: 30/10/97