Festa escolar a la plaça.
 

L'Escola Pública Sant Vicenç va obrir portes l'abril de l'any 1975. D'aquesta manera, els nens i nenes van deixar d'anar a les Escoles Nacionals Graduades, les que avui anomenem "escoles velles". Abans, l'any 1974, el BOE havia publicat el decret de la seva creació. El gener de 1975, el "Ministerio d'Educación y Ciencia" dictava l'Ordre Ministerial en que autoritzava el funcionament del nou centre.

Visita del Governador el 1975.

El 30 de juliol de 1975 el Governador de la Província, en Rodolfo Martín Villa, va visitar l'escola recentment construïda. L'acompanyaven, entre altres personalitats, en Joan Antoni Samaranch, aleshores president de la Diputació, i la Delegada d'"Educación y Ciencia". L'alcalde, que també va participar als actes, era en Jaume Carné i Bellmunt.

Tant la foto com la informació és extreta de la revista "El Breny" de setembre de 1975.

 

En un principi, la nostra escola impartia només EGB, però l'any 1978 es va construir l'edifici petit i també es va començar a fer Parvulari al centre: el 14 de març de 1979 la classe de pàrvuls de P5 i una de les dues de Sisè, el 6èB, van ocupar dues de les aules de l'edifici petit i el dia 20 de març de 1979 van començar-hi els nens i nenes de P4.

 

Edifici petit de l'escola.

Vista de l'edifici petit de l'escola, també anomenat "el parvulari". Curiosament, l'any 1979 s'hi va impartir Sisè d'EGB.

 

Durant els primers anys, el col·legi no es deia "Escola Sant Vicenç". Al 1975 encara s'anomenava "Escuela Graduada Mixta de San Vicente de Castellet". Al juny del mateix any se li deia, oficialment, "Colegio Nacional Mixto San Vicente". També s'havia dit "Agrupación Escolar Mixta San Vicente de Castellet" abans d'esdevenir l'Escola Sant Vicenç. A l'actualitat, el nom oficial del centre és "CEIP Sant Vicenç", és a dir, "Centre d'Ensenyament d'Infantil i de Primària". Tot i així, encara hi ha qui anomena l'escola com "Els nacionals", "L'escola pública" o, fins i tot, "L'escola de les piscines".

 

Vista de l'escola amb el seu "

A finals dels anys 80, l'escola Sant Vicenç va adoptar el seu actual logotip: "el llapisset" va ser el disseny guanyador del concurs per triar un símbol gràfic per al col·legi. Hi van participar alumnes de totes les edats; el dibuix escollit havia estat fet per un alumne de cicle mitjà.

En els primers mesos de vida, el català només era una assignatura optativa i d'una hora setmanal. Tot es feia en castellà. Però ja l'any 1976 es van començar a impartir classes en llengua catalana a la nostra escola. Des de llavors, el català ha estat, de mica en mica, però sempre endavant, la principal llengua de comunicació del centre. Avui es fan totes les àrees en llengua catalana a excepció, lògicament, de les de Llengua Castellana i Llengua Anglesa.

 

Vista de l'edifici gran de l'escola, foto de 1975.
Una perspectiva de l'edifici gran de l'escola. Aquesta foto apareixia a la portada de la revista "El Breny" del març de 1975 i està feta des del lloc on actualment hi ha el pati gran.

L'any 1984 es va crear el Col·legi Públic Castellet. Va ser la resposta necessària al creixement que experimentava el poble i al lloc on l'experimentava. L'edifici era situat al carrer Bisbe Perelló, al lloc on actualment hi ha l'institut. En els primers cursos no s'hi feia Parvulari, però ben aviat es van impartir tots els cursos d'Infantil i d'EGB. Per fi, el poble tenia dues escoles públiques i la quitxalla ja no havia de fer grans desplaçaments per poder anar a col·legi.

Vista de l'Escola Castellet
Vista de l'escola Castellet.
L'any 1994, però, es va produir la fusió de les dues escoles públiques de Sant Vicenç de Castellet. Aquesta unió d'escoles havia estat dissenyada per la Generalitat de Catalunya i la va fer efectiva, malgrat que la comunitat educativa i tot el poble no van recolzar-la mai: per a tothom era evident que Sant Vicenç perdia un centre d'ensenyament que complia un servei molt important. Així doncs, mestres i alumnes de la Castellet es van haver de traslladar als edificis de la Plaça Onze de Setembre i es va constituir, així, la nostra actual Escola Sant Vicenç.
 
 
A la Festa del 25è aniversari Festa del 25è aniversari
Portada