corpus literari
Fuster, Jaume
biografia
obra
documentació
links
obres en català

[index]

 

Biografia

Jaume Fuster (Barcelona, 1945-1998). Neix en un pis humil del barri del Raval. Estudia batxillerat a La Salle Condal. És assidu a les tardes de cinema de barri i als herois de còmic, que bescanvia al Mercat de Sant Antoni. Aquestes dues aficions influiran la seva obra. Als catorze anys escriu la seva primera novel·la. De molt jove treballà en oficis ben diversos. La pràtica del teatre el portà a contactar amb el grup de teatre El Camaleó. L'any 1966 col· labora la revista "Presència" , i l'any 1967 publica per encàrrec Breu història del teatre català. Fruit del seu pas pel teatre és la publicació de Les cartes d'Hèrcules Poirot (1983). Amb Abans del foc (1971) i De mica en mica s'omple la pica (1972), les seves primeres novel· les, s'endevina com autor de novel·la de gènere. Ben aviat es professionalitzarà com escriptor compaginant la creació amb la traducció. Va ser delegat en el Congrés de Cultura Catalana; fruit d'aquest fet publicà El Congrés de Literatura Catalana (1978). Forma part del col·lectiu Ofèlia Dracs. Ha participat com a guionista en produccions cinematogràfiques, televisives i de còmics. Col·laborà en revistes i diaris. De les seves novel· les destaquem, entre d'altres, Tarda, sessió contínua, 3,45 (1976), Les claus de vidre (1984), la trilogia gòtica L'illa de les tres taronges (1983), L'anell de ferro (1985) i el Jardí de les Palmeres (1993) i el 1994, La guàrdia del rei.

Obra

Abans del foc

Abans del foc és un llibre construït en forma de collage on es narra la història de tres joves entre els anys 1967 i 1969 a Barcelona els quals per una part s’engatgen a favor de les reivindicacions de les classes treballadores, per altra, però, es troben socialment molt per sobre d’aquestes i conquereixen sense gran esforç el seu lloc a la Barcelona burgesa. Només Anna, originària de Puigcerdà, després d’una estada a la presó, abandona la ciutat que no li ha pogut oferir una llar. Barcelona és un mirall fidel de l’estat anímic d’Oriol, Anna i Jordi i al mateix temps un condicionant del qual no poden escapar-se. Per això, no s’estructuren imatges descriptives de la ciutat, l’espai urbà es crea més aviat a partir d’allò que els personatges, segons els seus estats anímics, senten per llur entorn.

De mica en mica s'omple la pica

De mica en mica s'omple la pica és una novel·la policíaca protagonitzada per Enric Vidal, un jove sense escrúpols que li agrada la bona vida i fer diner fàcil. Li proposen un negoci de representació per Europa que ja des del principi s'ensuma que és un afer brut. A partir d'aquesta trama trobem dos cadàvers, dones estupendes, sequaços dels baixos fons lligats amb homes d'altes finances que són els que fan els negocis bruts i amb els qui Vidal acaba associant-se. La novel· la és divideix en argument, nus i desenllaç, parts que l'autor no se n'està de titular: "Plantejament: dos morts i un viatge" on utilitza la tècnica del flashback, "El nus, embolica que fa fort" i "Desenllaç: esclata la violènncia o qui la fa la paga". La veu narrativa és la del narrador protagonista, cosa que permet la introducció del monòleg interior. L'escenari central de l'acció és Barcelona; Calella, la fàbrica, Lió, són només la prolongació de la ciutat. L'estil és àgil, amb escenesmolt fílmiques. Aquest tipus de personatge és propi de la novel·la negra americana, de la qual Fuster com afirma en les "Dedicatòries". D'alguna manera Fuster ens diu que els herois són els menys i el que més abunda són els personatges com Andreu Vidal.

La corona valenciana

Documentació

Links

http://partal.com/aelc/autors/fusterja/index.html

Pertany a la web de l'AELC (Associació Escriptors en Llengua catalana), en el seu apartat d'AUTORS. Hi podreu trobar els següents continguts: Biografia. Publicacions. Traduccions. Guions. Informacions. Comentaris Obra. Premis. E mail.

http://www.geocities.com/clubdelsdetectius/page9.html

Els detectius catalans

 

[index] [obres en català][obres en castellà][obres autors estrangers][links][articles][correu]